Loading....

De ce să donez?

60% din populația României va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieți, cu toate că doar 2% din populație donează.

Cum să donez?

Vino la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara. Citește acest articol și află ce trebuie să știi înainte să donezi.

Unde și când?

Adresa: Martir Marius Ciopec nr. 1 Timișoara
Telefon: 0256 482 520/ 0256 482 271
Program : L-V / 7:30-13.30.

Beneficiile donării

Este recomandat o gustare înainte de a dona, evitarea meselor copioase și băuturile alcoolice. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat.

Analize medicale gratuite

Donatorii de sânge beneficiază de analize medicale gratuite la Centrul de Transfuzie Sanguină Timişoara.

Programează-te pentru a dona sânge

Accesează unul din cele 2 link-uri de mai jos pentru a te programa să donezi sânge

Primele transfuzii de sânge, din 1667

Prima transfuzie de sânge documentată asupra unui om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Medicina a avut de profitat din aceste încercări, ajungându-se la observaţia fundamentală că omul nu poate primi sânge decât de la un seamăn al său. De atunci şi până la începutul secolului XX s-au efectuat numeroase transfuzii de sânge, de la omul sănătos la omul bolnav, dar cele mai multe s-au soldat cu rezultate nefavorabile. Abia în 1900 s-a descoperit cauza reală a acestor insuccese, existenţa grupelor sanguine, descoperite de medicul austriac Karl Landsteiner. Prima transfuzie sanguină reuşită a fost efectuată în 1818, de către medicul James Blundell. Primul Institut de Tranfuzie Sanguină a fost cel deschis la Moscova, în anul 1925, de către Dr.  Alexander Bogdanov. În Romania, primele încercări de transfuzie directă au fost efectuate în anul 1923. În 1941, la Eforie a fost organizat şi primul centru de “Colectare si Transfuzie de sânge”, iar la Cluj s-a  deschis centrul de “Consevare şi Transfuzie de sânge”. Opt ani mai târziu s-a infiinţat şi Reţeaua Naţională de Transfuzie.

Primele noastre transfuzii sanguine

În 1994 am fost printre primii care am implementat recoltarea sângelui în pungi tipizate sterile şi de unică folosinţă, ceea ce a însemnat trecerea la recoltarea în sistem închis şi renunţarea la recoltarea în flacoane de sticlă. Am fost printre primii care am iniţiat recoltarea prin afereză a componentelor sangvine. În 1995 am participat la primul proiect finanţat de Ministerul Sănătăţii, de prelucrare a plasmei în vederea obţinerii de produse stabile din sânge: albumina, imunoglobuline Factor VIII.

Transfuzia sanguină este cea mai frecventă şi mai veche formă de transplant, prin care sângele este prelevat de la un donator compatibil şi introdus, prin metode specifice, unui primitor.

Galerie foto

Parteneri

Back To Top